Sirarske priče i legende

Pola stoljeća sirarskog umijeća

Brojne nas priče i legende vežu uz sir, namirnicu koja iza sebe ima bogatu povijest, prema nekim podacima dugu čak deset tisuća godina. Iako je pradomovina sira nepoznata, postoji nekoliko dokaza koji daju naslutiti kako je njegova proizvodnja započela na području drevne Mezopotamije...

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content

Sirarski vremeplov

Smatra se kako je sir u starom vijeku ima vrlo intenzivnu, gorku aromu, a strukturu nalik na grčku Fetu. Ta pretpostavka nimalo ne čudi, s obzirom da su prema zapisima povjesničara i književnika upravo stari Grci i Rimljani prvi počeli sustavno proizvoditi sireve, uglavnom od ovčjeg i kozjeg mlijeka.

Škola sira u Thinaultovoj tvornici

Vindija i sirevi

Vođen tradicijom zanatskog sirarstva i prirodnim potencijalima brežuljkastog krajolika sjeverne Hrvatske, Francuz Georges Thinault pokrenuo je 1889. prvu industrijsku proizvodnju sireva u Varaždinu. Njegovi cijenjeni sirevi s markama Gervais i Imperial već su u toj ranoj fazi hrvatske sirarske industrije osvajali priznanja na međunarodnim sajmovima, a izvozili su se u zemlje srednje Europe.


Izgradnja prve tvornice

Konstantan napredak tvrtke, dobri uvjeti poslovanja i kvalitetan novi proizvod potaknuli su gradnju tvornice mekih sireva, otvorene u listopadu 1971. godine. Moderna oprema kakvu nije imala ni jedna tvornica u ondašnjoj Jugoslaviji omogućila je visoku razinu proizvodnje sireva s plijesnima (jedina proizvodnja te vrste na području nekadašnjih jugoslavenskih republika) i bez plijesni.

Otvaranje novog pogona

Novi proizvodni pogon zahtijevao je višestruki porast otkupa mlijeka (9 milijuna litara godišnje), a zahvaljujući pozitivnim rezultatima počele su se razmatrati mogućnosti o novoj liniji sireva. Taj je plan ostvaren 1980. godine, kada je u rad puštena nova sirana polutvrdih sireva. Upravo je ovaj pogon zaslužan za lansiranje nekih od naših omiljenih sireva, kao što su Varaždinec, Gauda, Edamac i Tilzit.

Kutak za hedoniste

Njegovo veličanstvo sir nudi nam brojne razloge za užitak…u trenucima čistog hedonizma, kada se prepuštamo najukusnijim gastronomskim specijalitetima, pomno odabiremo koji će odabranici našeg nepca savršeno pristajati određenoj vrsti vina, ali i kojem će jelu naš omiljeni sir dati onaj završni dodir, koji običan obrok pretvara u umjetničko djelo.

Sir i vino

Sirevi vindije stvoreni su za uživanje. Obogaćeni spletom različitih aroma, koje nas odvode u gastropolise iz različitih dijelova zemaljske kugle, oni su obavezni sastojci ultimativnih gurmanskih gozbi. Stoga, kako biste u ovim darovima prirode uživali na najbolji mogući način, vindijini vrsni kuhari potrudili su se i samo za vas probrali najbolje kombinacije sireva i vina. Neka vam je u slast!

Caprodur Sir blijedo žute boje te blago pikantnog okusa i mirisa koji će tek nakon nekoliko trenutaka u vašim ustima razviti punoću... True True True True True True True True
Bovidur Blago slatkasta aroma tvrdog kravljeg sira oduševljava u svakom obliku, bez obzira je li narezan na kockice i listiće ili je nariban ... True True True True True True
Ovidur Naš tvrdi ovčji sir izuzetno je blage arome uz gotovo drvenastu nijansu, a sljubljivanje ovčjeg mlijeka i najboljih kvaliteta zrelog tvrdog sira ... True True True True True True True
BoviBlue Plemeniti sir od kravljeg mlijeka pikantnijeg je okusa koji savršeno odražava talijanski temperament svog pretka gorgonzole, a upravo... True True True
Bel Vi Karakterističan oštriji miris koji ima ovaj kravlji sir u suprotnosti je sa nježnim, karamelnim okusom. No, kao što dobra stara... True True True
Capron Pikantni sir koji osim oštrog mirisa posjeduje i jedinstvenu aromu kozjeg mlijeka, posebno izraženu upravo u ovom miljeniku... True True True True True True
Grabancijaš Ovaj masni sir od kravljeg mlijeka mekane je teksture i naglašene slanoće, a svoju kvalitetu on postiže zrenjem u salamuri ... True True True
Caprilo Jedinstven u regiji, ovaj sir koji krasi bijela plemenita plijesan, kao i kvaliteta domaćeg kozjeg mlijeka te neodoljiva aroma.... True True True True True
Camembert Mlađi camembert, poput onog iz naše siroteke, blažeg je okusa i podatne teksture, dok je njegova zrelija varijanta kremasta... True True True
Fetaca Meki slani sir od kozjeg mlijeka spravljamo po uzoru na izvornu fetu, koja se prvi puta spominje još u Bizantskom carstvu... True True True